Algemene Voorwaarden

 EJR Autotechniek BV

Jisteboerewei 7

9258 GT Jistrum

K.v.K.: 94285594

 Deze Algemene Voorwaarden gelden met ingang van 1 februari 2025.

 Artikel 1. Algemeen

  1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle diensten, offerte(s) en overeenkomst(en) tussen EJR Autotechniek B.V., hierna te noemen: verkoper, en een koper waarop verkoper deze voorwaarden van toepassing heeft verklaard, voor zover van deze voorwaarden niet door partijen uitdrukkelijk en schriftelijk is afgeweken.
  2. Deze voorwaarden zijn eveneens van toepassing op overeenkomsten met verkoper, voor de uitvoering waarvan verkoper derden dient te betrekken.
  3. De toepasselijkheid van eventuele inkoopvoorwaarden of andere voorwaarden van koper wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen. Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden op enig moment geheel of gedeeltelijk nietig zijn of vernietigd mochten worden, blijft het overige in deze algemene voorwaarden volledig van toepassing. Verkoper en de koper zullen in dat geval in overleg treden om nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige of vernietigde bepalingen overeen te komen, waarbij zoveel als mogelijk het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepalingen in acht wordt genomen.
  4. Indien onduidelijkheid bestaat over de uitleg van één of meerdere bepalingen van deze algemene voorwaarden, dient de uitleg plaats te vinden naar de geest van deze bepalingen. Indien zich tussen partijen een situatie voordoet die niet in deze algemene voorwaarden geregeld is, dient deze situatie te worden beoordeeld naar de geest van deze algemene voorwaarden.
  5. Voordat een overeenkomst (op afstand) wordt gesloten, krijgt koper de beschikking over deze algemene voorwaarden. Indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, zal verkoper aan koper aangeven op welke wijze koper de algemene voorwaarden kan inzien.
  6. Indien in deze algemene voorwaarden wordt verwezen naar zij/haar, dient dit tevens te worden opgevat als een verwijzing naar hij/hem/zijn, indien en voor zover van toepassing.

Artikel 2. Definities

  1. EJR Autotechniek: de gebruiker van deze algemene voorwaarden, gevestigd te Jistrum, ingeschreven in het Handelsregister onder KvK-nummer 94285594, verder te noemen de verkoper: degene die een gebruikte auto, onderdelen of accessoires verkoopt aan een koper, of voertuigen te lease aanbiedt;
  2. De koper: de natuurlijke of rechtspersoon met wie verkoper een overeenkomst heeft gesloten met betrekking tot een gebruikte auto, onderdelen of accessoires;
  1. Overeenkomst: iedere tussen verkoper en de koper tot stand gekomen overeenkomst waarmee verkoper zich verbindt tot het verrichten van werkzaamheden, de levering van zaken en koop en verkoop van een gebruikte auto, onderdelen of accessoires, het verrichten van werkzaamheden zoals montage-, demontage-, reparatie- of onderhoudswerkzaamheden, aircoservice, autotransport, lease, importbemiddeling, in- en verkoop en vrijwillige of wettelijke keuringen en schadetaxaties;
  2. Werkzaamheden: alle in het kader van de overeenkomst door verkoper te verrichten werkzaamheden, waaronder onderhoud en reparaties aan, en APK-keuringen ten aanzien van auto’s, waaronder personenauto’s en bestelauto’s.
  3. Producten: de producten die verkoper aanbiedt, zijn auto-onderdelen, zoals materialen, onderdelen en accessoires.
  4. Schriftelijk: zowel traditionele schriftelijke communicatie als communicatie per e-mail.
  5. De auto: een personenauto, of bestelauto met een totaalgewicht inclusief laadvermogen van maximaal 3.500 kg;
  6. De in te kopen auto: de auto die als deel van de overeenkomst door de consument aan de verkoper wordt verkocht, ook wel inruilauto genoemd;
  7. Bruikleenovereenkomst: de overeenkomst tussen koper en verkoper waarbij verkoper zich verbindt de leenauto voor de overeengekomen periode aan koper ter beschikking te stellen.
  8. Leenauto: het vervangende voertuig dat door verkoper ter beschikking wordt gesteld aan koper voor de overeengekomen periode.
  9. De reparateur: degene die met betrekking tot een auto, onderdelen of accessoires een opdracht uitvoert of laat uitvoeren;
  10. De garantie:
    • de garantie die door de fabrikant, importeur of verkoper op die auto’s, onderdelen en toebehoren wordt verstrekt;
    • de garantie voor (gebruikte) auto’s die door de verkoper op verzoek van de koper kan worden verstrekt.

Artikel 3. Aanbieding

  1. Alle aanbiedingen die de verkoper onder andere over prijzen, reparatieduur, modellen en uitvoeringen doet, zijn vrijblijvend. Het maakt niet uit wie ze doet, of hoe of waar deze worden gedaan. Elk aanbod wordt gedaan op basis van de prijzen en specificaties die op dat moment gelden. Omschrijvingen zijn zo nauwkeurig mogelijk, maar ze zijn voor de verkoper niet bindend.
  2. De aanbieding van de verkoper wordt mondeling, schriftelijk of elektronisch uitgebracht en is – indien een termijn voor aanvaarding is gesteld – van kracht gedurende de daarbij aangegeven termijn.
  3. De aanvaarding van de aanbieding door de koper is slechts geldig indien deze binnen de gestelde termijn plaatsvindt. De elektronische aanvaarding van de aanbieding door de koper is voorts slechts geldig als deze door de verkoper is bevestigd.
  4. Indien geen termijn voor aanvaarding is gesteld, blijft het aanbod gedurende twee werkdagen van kracht, mits de auto onverkocht is gebleven.
  5. Heeft een ondergeschikte van verkoper geen procuratie, dan zijn door hem of haar gedane mondelinge toezeggingen alleen bindend nadat zij schriftelijk zijn bevestigd door verkoper.

Artikel 4. Overeenkomst

  1. De overeenkomst dient altijd schriftelijk, dan wel elektronisch te worden vastgelegd.
  2. Van een schriftelijke overeenkomst verstrekt de verkoper desgewenst een afschrift aan de koper. Het ontbreken van een schriftelijke of elektronisch vastgelegde overeenkomst maakt deze overeenkomst echter niet nietig.
  3. Alle overeenkomsten, wijzigingen daaronder begrepen, worden aangegaan onder de opschortende voorwaarde van goedkeuring door verkoper.
  4. De overeenkomst wordt geacht te zijn aangegaan binnen drie werkdagen na ondertekening van de koopovereenkomst c.q. orderbevestiging, indien verkoper binnen die periode niet heeft laten blijken de order niet te accepteren.

Artikel 5. Inhoud van de overeenkomst

In een schriftelijke of elektronisch vastgelegde overeenkomst worden opgenomen:

  • de omschrijving van de auto en eventueel in te kopen auto, met de eventuele toebehoren;
  • de prijs van de auto op het moment van de koop en verkoop;
  • de prijs van de eventueel in te kopen auto;
  • indien van toepassing de afleveringskosten van de auto, daaronder eveneens begrepen de kosten van de garantie;
  • indien van toepassing de vermoedelijke of uitdrukkelijke vaste leveringsdatum;
  • de wijze van betaling.

Een en ander ter beoordeling van verkoper. Het niet benoemen van bovenstaande punten leidt niet tot nietigheid van de overeenkomst.

 Artikel 6. Prijs(wijzigingen)

  1. Alle prijzen zijn in beginsel exclusief omzetbelasting (btw) en andere belastingheffingen. Voor consumenten worden prijzen inclusief btw getoond. Tenzij anders vermeld.
  2. Wanneer verkoper op locatie van koper de opdracht (deels) uitvoert, worden hiervoor bijkomende kosten (reis-, voorrij-, parkeer- en verblijfkosten) gerekend, tenzij anders overeengekomen. Voor werkzaamheden die op basis van spoed of buiten kantooruren op verzoek van koper uitgevoerd (moeten) worden, kan tevens een toeslag gerekend worden zoals overeengekomen in de offerte en/of overeenkomst. Indien zaken verzonden dienen te worden, dient koper hiervoor bijkomende kosten te vergoeden.
  3. Koper kan geen rechten of verwachtingen ontlenen aan een vooraf afgegeven begroting, tenzij partijen uitdrukkelijk anders zijn overeengekomen. Indien de opgegeven prijs een richtprijs is, kan deze richtprijs gedurende de uitvoering van de overeenkomst bijgesteld worden tenzij verkoper koper zo tijdig mogelijk heeft gewaarschuwd voor de waarschijnlijkheid van een verdere overschrijding, en koper in de gelegenheid heeft gesteld om het werk alsnog te beperken of vereenvoudigen. Verkoper werkt, binnen de grenzen van redelijkheid, mee aan de beperking of vereenvoudiging. Dit geldt ook als de prijs afhankelijk is van de geschatte tijdsduur voor de uitvoering van werk.
  4. Voor zover verkoper een niet-vaste prijs voor het verrichten van de reparatie- en onderhoudswerkzaamheden is gegeven, zal verkoper koper op de hoogte stellen indien de vooraf aangegeven prijs met meer dan 10% zal worden overschreden.
  5. Indien zich tussen de datum van het sluiten van de overeenkomst (of offerte) en de uitvoering hiervan voor verkoper (kost)prijsverhogende omstandigheden voordoen als gevolg van wet- en regelgeving, prijswijzigingen bij de door verkoper ingeschakelde derden of toeleveranciers of wijzigingen in de prijzen van de benodigde halffabricaten, materialen, onderdelen of valutaschommelingen, in- en uitvoerrechten (in zowel binnen als buitenland), verzend en/of bezorgkosten, lonen, werkgeverslasten en/of (sociale) premies e.d., is verkoper gerechtigd de overeengekomen prijs c.q. vergoeding dienovereenkomstig te verhogen en aan koper in rekening te brengen.
  6. Indien overeengekomen, is koper verplicht om de overeengekomen aanbetaling binnen de opgegeven termijn te voldoen alvorens verkoper begint met de uitvoering van de overeenkomst. In elk geval is koper verplicht om de kosten van de producten vooraf te vergoeden, tenzij anders overeengekomen.
  7. Indien sprake is van een periodieke betalingsverplichting van koper is verkoper gerechtigd om de geldende prijzen en tarieven (slechts) conform de voorwaarden van de overeenkomst schriftelijk aan te passen, met inachtneming van een termijn van tenminste 3 maanden vanaf de totstandkoming van de overeenkomst waarin de prijzen niet stijgen. Bij prijsverhogingen binnen 3 maanden na totstandkoming van de overeenkomst is koper bevoegd de overeenkomst te ontbinden met een schriftelijke verklaring. Indien koper niet binnen 30 dagen na mededeling van de prijswijziging aan verkoper heeft laten weten gebruik te willen maken van zijn ontbindingsbevoegdheid, mag verkoper er gerechtvaardigd op vertrouwen dat koper met de prijswijziging heeft ingestemd.
  8. Koper is gehouden om het overeengekomen bedrag te voldoen binnen de uiterlijke betalingstermijn van 14 dagen.
  9. Koper dient deze kosten ineens zonder opschorting, aftrek en/of verrekening te voldoen op het aan haar kenbaar gemaakte rekeningnummer en gegevens van verkoper. Koper kan enkel na expliciete en schriftelijke toestemming van verkoper een nadere termijn overeenkomen waarin het verschuldigde bedrag dient te worden betaald.
  10. Verkoper is gerechtigd alle reeds door koper betaalde bedragen te verrekenen met de door koper (openstaande) verschuldigde schadevergoeding.
  11. Indien er tussen partijen een geschil ontstaat over het aantal bestede en/of de in rekening gebrachte uren, is de urenregistratie van verkoper leidend, tenzij koper anders kan aantonen met daartoe overtuigend tegenbewijs.

Artikel 7. Aanbetaling

  1. Verkoper is verplicht om bij een aanbetaling door de koper de auto voor de koper te reserveren. Derhalve is de auto niet meer beschikbaar voor andere kopers.
  2. Een aanbetaling zal niet worden terugbetaald indien de koper op enig moment na ondertekening van de koopovereenkomst alsnog besluit niet tot koop over te gaan, tenzij dit onredelijk is en in strijd is met de wettelijke bepaling van artikel art. 6:236 en 237 BW.

 Artikel 8. Incassobeleid

  1. Wanneer koper niet aan haar betalingsverplichting voldoet en niet binnen de daarvoor gestelde betalingstermijn van 14 dagen heeft voldaan aan haar verplichting, is koper zijnde een bedrijf van rechtswege in verzuim. Koper zijnde een consument zal eerst een schriftelijke aanmaning ontvangen met een termijn van 14 dagen na de datum van ontvangst van de aanmaning, om alsnog aan haar betalingsverplichting te voldoen met daarbij een opgave van de buitengerechtelijke kosten indien zij niet binnen die gestelde termijn aan haar verplichtingen voldoet, alvorens zij in verzuim raakt.
  2. Vanaf de datum dat koper in verzuim is, zal verkoper zonder nadere ingebrekestelling aanspraak maken op de wettelijke (handels)rente vanaf de eerste verzuimdag tot algehele voldoening en vergoeding van de buitengerechtelijke kosten conform artikel 6:96 BW te berekenen volgens de staffel uit het besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten.
  3. Indien verkoper meer of hogere kosten heeft gemaakt welke redelijkerwijze noodzakelijk zijn, komen deze kosten in aanmerking voor vergoeding. Ook de gemaakte gerechtelijke en executiekosten zijn voor rekening van koper.
  4. Verkoper is gerechtigd bij het uitblijven van een volledige betaling (indien koper in verzuim is) van koper de overeenkomst, zonder nadere ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst, middels een schriftelijke verklaring te ontbinden of haar verplichtingen uit de overeenkomst op te schorten, totdat de betaling is ontvangen door verkoper, of koper hiervoor deugdelijke zekerheid heeft gesteld.
  5. Ook indien verkoper, voordat koper in verzuim is met de betaling, gegronde redenen heeft om aan de kredietwaardigheid van koper te twijfelen, is verkoper gerechtigd om de overeenkomst te ontbinden zonder een schriftelijke verklaring of gerechtelijke tussenkomst.

Artikel 9. Aflevering verkochte

  1. De gekochte auto, onderdeel of accessoire of de gerepareerde auto, onderdeel of accessoire wordt geleverd op de vestigingsplaats van de verkoper. Er kan schriftelijk iets anders zijn afgesproken.
  2. Wordt afgesproken dat een zaak wordt verzonden dan gebeurt het verzenden voor rekening en risico van de koper.
  3. Koper moet de gekochte auto, onderdeel of accessoire binnen acht dagen ophalen nadat hij het bericht heeft ontvangen dat dit afgehaald kan worden.
  4. Koper moet de gerepareerde auto, onderdeel of accessoire binnen drie dagen ophalen nadat hij het bericht heeft ontvangen dat dit afgehaald kan worden.
  5. Is de termijn uit lid 3 en 4 verstreken zonder dat de zaak is afgehaald, dan komt deze zaak vanaf dat moment voor rekening en risico van de koper. Ook kan de verkoper een vergoeding voor stallingskosten in rekening brengen. Deze stallingskosten zijn de kosten die normaal gesproken door de verkoper in rekening worden gebracht. Zijn er geen vaste stallingskosten dan zal de verkoper een redelijke vergoeding rekenen. Ook kunnen andere gemaakte kosten, zoals vervoerskosten, in rekening worden gebracht.
  6. Indien uit de (koop)overeenkomst niet uitdrukkelijk anders blijkt, gaat het risico van de gekochte auto, onderdeel of accessoire op de koper over op het moment waarop het gekochte het bedrijf van verkoper verlaat.
  7. Wanneer verkoper een auto, onderdeel of accessoire onder zijn beheer krijgt, omdat deze bijvoorbeeld voor een reparatie is aangeboden, dan blijft deze auto, onderdeel of accessoire voor rekening en risico van de koper. Dit geldt niet, wanneer deze auto, onderdeel of accessoire beschadigd raakt, of verloren gaat terwijl er sprake is van opzet of grove onachtzaamheid van de verkoper.

 Artikel 10. Levertijd

  1. De datum van levering is aangeduid in de overeenkomst of opdracht. Vervroegde aflevering door verkoper is altijd toegestaan. Partijen kunnen afspreken dat er later zal worden geleverd.
  2. Als er geen datum van levering is overeengekomen, zal de verkoper de koper tijdig van tevoren schriftelijk melden wanneer de auto, onderdeel of accessoire op de vestigingsplaats van de verkoper voor de koper klaar zal staan om afgehaald te worden. Is er een andere plaats afgesproken, dan meldt verkoper wanneer op de overeengekomen plaats zal worden afgeleverd.
  3. Leveringstijden zijn altijd vermoedelijk. Niet-tijdige levering door de verkoper/reparateur is geen reden voor de koper/opdrachtgever om de overeenkomst of de opdracht te ontbinden. Een uitzondering geldt voor de situatie dat er op de overeenkomst of op de opdracht concreet een leveringstermijn is afgesproken, terwijl deze termijn met meer dan 60% is overschreden. Na deze overschrijding moet de verkoper nog wel eerst schriftelijk door de koper/opdrachtgever in gebreke worden gesteld. Zijn er vervolgens 30 dagen verstreken nadat de schriftelijke ingebrekestelling de verkoper heeft bereikt dan is de verkoper in verzuim en is een ontbinding aan de orde.

Artikel 11. Garantie

  1. Op nieuwe onderdelen of accessoires geldt alleen de door de fabrikant hierop afgegeven fabrieksgarantie, zoals vervat in haar garantieformulieren. Als er een auto-onderdeel binnen de fabrieksgarantieperiode wordt vervangen heeft dit geen wijziging van de oorspronkelijke garantietermijn tot gevolg en zal de originele garantietermijn worden voortgezet.
  2. Garantie op door koper gekochte zaken die eerder door derden zijn gebruikt (denk aan occasions, demonstratie- en showmodellen, ruildelen en –onderdelen etc.) wordt uitgesloten. Er kan schriftelijk iets anders worden afgesproken.
  3. Verkoper kan -als hij een garantieclaim honoreert- de gekochte zaak vervangen, aanvullen of repareren. De keuze is aan hem en iets anders dan dat hoeft hij niet te doen. Worden er bij de garantiewerkzaamheden onderdelen vervangen, dan worden deze eigendom van verkoper. In deze gevallen hoeft er geen garantiewerk te worden gedaan:
    – bij een te verwachten producteigenschap;
    – bij problemen vanwege een van buiten komende oorzaak (de zaak is bijvoorbeeld gevallen of er is iets op gevallen etc.);
    – bij problemen die het gevolg zijn van iets dat koper (of een derde) niet, of juist wel heeft gedaan.
    – normale slijtage valt ook niet onder garantie.
  4. Garantie op werkzaamheden:
  • Verkoper garandeert de door hem verrichte werkzaamheden gedurende een termijn van drie maanden met een maximum tot 25.000 km, te rekenen vanaf het moment dat hij klaar is met de werkzaamheden.
  • De garantie houdt in dat verkoper de binnen deze termijn geconstateerde tekortkomingen voor eigen rekening zal verhelpen, als deze door de koper per direct zijn gemeld.
  • Uitsluitingen bij garantie op werkzaamheden:
  • op verrichte noodreparaties wordt geen garantie gegeven;
  • de garantie vervalt in geval van oneigenlijk gebruik;
  • ook vervalt de garantie als koper, of als derden -zonder voorafgaande goedkeuring van verkoper – werkzaamheden hebben verricht die direct of indirect in verband staan met de door verkoper verrichte reparatiewerkzaamheden, ten aanzien waarvan het beroep op de garantie wordt gedaan;
  • ook is van deze garantie uitgesloten: een bij daglicht niet met het blote oog waarneembaar kleurverschil in de laklaag van de auto, onderdeel of accessoire, aantasting van de laklaag vanwege een van buiten komende oorzaak (denk aan hagelschade) of defecten in de lak van onderdelen die niet door de reparateur zijn aangebracht of zijn bewerkt. Ook gelden de garanties op werkzaamheden niet voor normale slijtage, of voor schade door bevriezing.
  • neemt koper zelf materialen, onderdelen of accessoires mee om bij het onderhoud of het herstel te worden gebruikt door de verkoper, of eist koper/opdrachtgever het gebruik van een bepaald materiaal/onderdeel/accessoires, of eist koper dat de verkoper bepaalde methodes hanteert die deze anders niet zou hebben gebruikt bij het onderhoud of bij het herstel, dan komen de gevolgen van gebreken of ongeschiktheid van dit soort onderdelen, materialen, accessoires, of van dit soort werkmethodes voor rekening en risico van de koper. Dit, tenzij de reparateur in zijn deskundigheid of in zijn zorgvuldigheid tekort is geschoten bij het (laten) uitvoeren van de werkzaamheden.
  1. Krijgt verkoper kennis van een terugroepactie door de fabrikant vanwege een gebrek aan een geleverd voertuig/nieuw onderdeel dan schrijft verkoper meteen een kennisgeving aan koper. Indien koper zich na deze schriftelijke kennisgeving niet meteen tot verkoper wendt, kunnen alle mogelijke aanspraken van koper uitdien hoofde komen te vervallen. Dit brengt met zich mee dat zowel de verkoper als de fabrikant niet aansprakelijk zullen zijn voor de dientengevolge door koper geleden en te lijden schade, waaronder uitdrukkelijk begrepen, doch niet uitsluitend, eventuele gevolgschade.

 

Artikel 12. Reclame

  1. Koper moet op tijd reclameren. Dit moet op zijn laatst gebeurt zijn binnen acht dagen nadat de grond voor het uitoefenen van de reclame is ontdekt, of redelijkerwijs ontdekt had kunnen zijn. Deze termijn gaat lopen als de gekochte of gerepareerde zaak is afgeleverd. Is koper te laat, dan vervallen alle aanspraken.
  1. Een koper zijnde een natuurlijk persoon/consument dient binnen twee maanden na de datum waarop de klacht is ontdekt, deze schriftelijk bij verkoper in te dienen.
  2. Gaat het om uiterlijk waarneembare gebreken in de door verkoper afgeleverde zaken (denk aan krassen, deuken etc.) dan kan er alleen tijdens de feitelijke aflevering gereclameerd worden. Koper kan tegenbewijs leveren.
  1. Retour gezonden zaken worden niet aangenomen, tenzij de verkoper vooraf schriftelijk akkoord is gegaan met het terugzenden hiervan. Het verzenden moet franco gebeuren en met een goede verpakking.
  1. Bij tijdig reclameren zal koper verkoper in de gelegenheid moeten stellen de klacht te controleren. Indien de klacht door verkoper juist wordt bevonden, zal hem de nodige tijd gegeven moeten worden om het verkochte te vervangen c.q. de vereiste maatregelen te treffen. Bij vervanging van het gekochte zal rekening worden gehouden met het profijt, welke koper intussen van het gekochte heeft gehad en zal daarvoor een billijke vergoeding aan koper in rekening worden gebracht.
  1. Reclameren geeft koper geen recht op opschorting van zijn betalingsverplichtingen of verrekening.
  2. Tijdig ingediende klachten zullen niet in behandeling worden genomen, indien blijkt dat koper zelf, of indien blijkt dat derden iets aan de gekochte/gerepareerde zaak hebben veranderd of hersteld, behoudens in het geval verkoper daarvoor vooraf uitdrukkelijke schriftelijke toestemming heeft gegeven.
  3. Alle aanspraken jegens verkoper, die niet binnen een jaar na hun ontstaan schriftelijk bij verkoper zijn ingediend, vervallen door verjaring, met dien verstande dat uitsluitend voor natuurlijke personen/consumenten een verjaringstermijn geldt van twee jaar vanaf de aflevering van de nieuwe auto, dan wel nieuwe onderdelen. 

Artikel 13. Opschorting

Verkoper, is bevoegd de nakoming van de verplichtingen op te schorten of de overeenkomst terstond en met directe ingang te ontbinden, indien:

  • koper de verplichtingen uit de overeenkomst niet, niet volledig of niet tijdig nakomt;
  • verkoper, na het sluiten van de overeenkomst op goede grond vreest dat koper de verplichtingen niet zal nakomen;
  • koper bij het sluiten van de overeenkomst verzocht is om zekerheid of een aanbetaling te doen voor de voldoening van zijn verplichtingen uit de overeenkomst, en deze betaling uitblijft of onvoldoende is;
  • Indien door vertraging zijdens koper niet langer van verkoper kan worden gevergd dat zij de overeenkomst tegen de oorspronkelijk overeengekomen condities zal nakomen, is verkoper gerechtigd de overeenkomst te ontbinden.
  • indien zich omstandigheden voordoen welke van dusdanige aard zijn dat nakoming van de overeenkomst in de huidige vorm in redelijkheid niet van verkoper kan worden gevergd.
  • Indien de ontbinding toe te rekenen is aan koper is verkoper gerechtigd tot een schadevergoeding van koper.
  • Indien de overeenkomst tussentijds wordt opgezegd door verkoper, treden partijen in overleg voor de overdracht van nog te verrichten werkzaamheden aan derden indien de opzegging aan opdrachtgever toerekenbaar is. De kosten voor overdracht komen voor rekening van koper. Verkoper zal koper zoveel mogelijk vooraf inlichten over deze kosten. Koper is gehouden deze kosten binnen de daarvoor aangegeven termijn te voldoen, tenzij anders overeengekomen.

Artikel 14. Eigendomsvoorbehoud

  1. De aan de koper geleverde auto’s, onderdelen of accessoires blijven eigendom van de verkoper tot de koper alles heeft betaald, wat hij op grond van deze (koop)overeenkomsten als koopprijs moest betalen. Geeft de koper in het kader van deze (koop) overeenkomsten ook een opdracht om werkzaamheden aan de gekochte zaken te doen, dan geldt het eigendomsvoorbehoud ook tot het moment dat dit werk volledig is betaald aan verkoper.
  2. Het eigendomsvoorbehoud geldt ook voor vorderingen die de verkoper op de koper heeft (of nog zal verkrijgen), omdat koper zijn contractuele verplichtingen jegens verkoper niet is nagekomen, zoals betaling van boetes, rente en kosten.
  3. Zolang de eigendom van de afgeleverde zaken niet op de koper is overgegaan mag hij deze zaken niet verpanden, in eigendom overdragen en ook mag hij niet een derde een ander recht op de gekochte zaak geven. Koper meldt aan verkoper iedere gebeurtenis die de verkoper in zijn belang als eigenaar van die zaken schaadt, of kan schaden.
  4. Totdat de koper de eigendom van een auto heeft gekregen, is hij als houder en berijder van de auto aansprakelijk. Hij moet de onderhoudskosten betalen. Koper moet het risico op het beschadigd of vermist raken van de auto dragen. Koper moet de auto verzekeren en ook verzekerd houden. Koper geeft verkoper een onherroepelijke volmacht om de door koper aan verkoper (middels een nog overeen te komen akte van cessie) te cederen uitkeringen op basis van het verzekerde cascorisico namens koper te mogen ontvangen. Koper mag de zaak alleen gebruiken ten behoeve van zijn normale bedrijfsuitoefening.
  5. Verkoper geeft geen vrijwaring aan koper voor de aansprakelijkheid die koper heeft omdat hij houder en berijder is van de auto.
  6. Koper geeft wel een vrijwaring aan verkoper voor aanspraken die derden tegen de verkoper in kunnen roepen vanwege het eigendomsvoorbehoud op een zaak.
  7. Als koper met de nakoming van zijn verplichtingen tekortschiet, of als verkoper goede grond geeft om aan te nemen dat hij dit zal gaan doen dan mag verkoper de onder eigendomsvoorbehoud afgeleverde zaak terugnemen. Hierna zal koper worden gecrediteerd voor de marktwaarde van deze zaak. De creditering zal nooit hoger zijn dan de oorspronkelijke koopprijs van de auto, onderdeel of accessoire. De kosten van het terugnemen worden van het te crediteren bedrag afgetrokken. Is er een vordering vanwege het tekort schieten bij het nakomen van een contractuele verplichting, dan wordt ook deze van het te crediteren bedrag afgetrokken.
  8. Verkoper kan het retentierecht uitoefenen op alle zaken die verkoper voor of namens koper onder zich heeft. Het retentierecht wordt uitgeoefend wanneer de door de verkoper geleverde gekochte of gerepareerde zaken niet (volledig) zijn betaald en dit wanprestatie is. Wanprestatie is het toerekenbaar niet nakomen van een contractuele plicht. Het retentierecht kan ook worden uitgeoefend vanwege eerder door de reparateur aan dezelfde zaak verrichte werkzaamheden. Naast het niet (volledig) betalen van de koopprijs van een zaak of van een dienst is het niet betalen voor de schade, rente en kosten die koper/opdrachtgever aan verkoper/reparateur verschuldigd is (of zal worden) op basis van een (koop)overeenkomst, opdracht of deze algemene voorwaarden ook een reden om retentierechten uit te oefenen.
  9. Door zaken in zijn macht te brengen (of te doen brengen), vestigt koper/ op deze zaken een vuistpandrecht voor alles wat hij aan de verkoper zal moeten gaan betalen, uit welke hoofde dan ook. Het gaat in ieder geval om vorderingen die bestaan tot het moment dat een overeenkomst of een opdracht helemaal zal zijn afgewikkeld. Verkoper mag als pandhouder een vuistpand omzetten in een bezitloos pandrecht. Dat wordt met deze algemene voorwaarden afgesproken. De overeenkomst zal in dat geval -samen met een exemplaar van deze algemene voorwaarden- als onderhandse akte worden geregistreerd.
  10. In het geval een derde te goeder trouw de eigendom van de nog niet betaalde zaken heeft gekregen en deze derde de verschuldigde koopsom nog niet heeft voldaan, verbindt koper zich nu reeds voor alsdan een bezitloos pandrecht voor te behouden en op ons eerste verzoek te vestigen op de vordering die koper op deze derde heeft.

Artikel 15. Ontbinding

  1. Koper moet zijn verplichtingen uit de overeenkomst of opdracht nakomen. Doet hij dat niet, dan stelt verkoper hem schriftelijk in de gelegenheid om binnen veertien dagen na ontvangst van deze ingebrekestelling alsnog zijn verplichtingen na te komen. Is de termijn uit deze in gebreke stelling voorbij, dan is de overeenkomst of opdracht automatisch ontbonden, zonder dat er hiervoor naar een rechter hoeft te worden gegaan. Er is een uitzondering. Verkoper kan er -na het verstrijken van deze termijn- voor kiezen om schriftelijk van de koper te eisen dat hij toch nog nakomt. Er hoeft dus bijvoorbeeld geen ingebrekestelling uit als koper de overeengekomen prijs niet, niet helemaal, of niet op tijd heeft betaald.
  2. Is de overeenkomst of opdracht ontbonden, dan kan de verkoper– zonder het sturen van een nieuwe ingebrekestelling aan koper en ook zonder dat tussenkomst van een rechter nodig is- vorderen dat koper per direct een boete betaalt. De hoogte hiervan is 15% van de overeengekomen geldsom. Ook kan gevorderd worden dat een schadevergoeding en dat de kosten om een vordering op de koper te kunnen verhalen zullen worden betaald.
  3. Als verkoper het nakomen van de overeenkomst of van de opdracht eist (zie lid 1) dan kan er per dag een boete gevorderd worden. Het startpunt is wanneer de termijn van veertien dagen voorbij is. Per dag die vervolgens voorbij gaat kan meteen een boete gevraagd worden. De hoogte hiervan is drie promille (duizendste) van de voor de zaak of dienst overeengekomen geldsom. Ook kan verkoper eisen dat koper een schadevergoeding en verhaalkosten betaalt.
  4. Komt koper te overlijden, of vraagt hij om zijn surseance van betaling of zijn faillissement, of is zijn surseance of faillissement uitgesproken, of als koper zijn bedrijf staakt en/of als beslag op het vermogen van koper/opdrachtgever wordt gelegd dat niet binnen 30 dagen na datum beslaglegging zal zijn opgeheven, of als koper anderszins de beschikkingsbevoegdheid verliest over zijn vermogen of een gedeelte daarvan, dan geldt het volgende dat los staat van de rest van dit artikel. Verkoper kan de overeenkomst of opdracht helemaal of deels per direct ontbinden of opschorten. Dit kan zonder ingebrekestelling, zonder een rechter en zonder dat verkoper zijn andere rechten verliest. In deze gevallen is ook iedere
    vordering van verkoper op koper per direct en helemaal op te eisen. Dit zonder dat de verkoper een schadevergoeding moet betalen en zonder dat hij welke garantie dan ook moet blijven nakomen.
  5. Weet koper van een feit of een omstandigheid waardoor hij redelijkerwijs bang zou moeten zijn dat hij zijn contractuele verplichtingen niet na zal (kunnen) komen dan moet hij dit meteen aan verkoper vertellen.

Artikel 16. Mutaties

Verkoper is gerechtigd zonder voorkennis of medeweten van koper technisch noodzakelijke wijzigingen aan te brengen in de verkochte auto’s, hun uitrusting en/of onderdelen zonder dat koper daaraan enigerlei recht zou kunnen ontlenen.

 Artikel 17. Stallingskosten

Indien de koper binnen één maand na kennisneming van de uitvoering van de opdracht de auto niet heeft afgehaald, kan verkoper een binnen zijn bedrijf gehanteerde of, bij gebreke daarvan, andere redelijke vergoeding wegens stallingskosten in rekening brengen.

 Artikel 18.  Meer- en minderwerk en wijzigingen

  1. Indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst blijkt dat de overeenkomst aangepast en/of aangevuld dient te worden, of op verzoek van koper nadere werkzaamheden nodig zijn om tot het gewenste resultaat van koper te komen, is koper verplicht om deze meer werkzaamheden te vergoeden volgens het overeengekomen tarief. Verkoper is niet verplicht om aan dit verzoek te voldoen, en kan van koper verlangen dat daarvoor een aanvullende overeenkomst wordt gesloten.
  2. Indien een vaste prijs is overeengekomen voor de werkzaamheden, zal verkoper koper informeren over de bijkomende kosten c.q. financiële consequenties van het meerwerk.
  3. Indien en voor zover voor het verrichten van bepaalde werkzaamheden een vaste prijs is afgesproken, en het uitvoeren van die werkzaamheden leidt tot extra werkzaamheden die redelijkerwijze niet geacht kunnen worden in de vaste prijs te zijn inbegrepen, of de prijs verhoogd dient te worden als gevolg van de door koper verschafte onjuiste gegevens welke voor de prijsbepaling van belang zijn, (tenzij verkoper de onjuistheid van de gegevens vóór het vaststellen van de prijs had behoren te ontdekken), is verkoper gerechtigd om deze kosten, na overleg met koper, in rekening te brengen bij koper.
  4. Ingeval van verborgen gebreken, of althans onvoorziene omstandigheden zoals bijvoorbeeld onzichtbare slijtage of metaalmoeheid, is verkoper gerechtigd om hiervoor extra kosten in rekening te brengen indien deze omstandigheden tot extra werkzaamheden leiden.
  5. Prijswijzigingen ten gevolge van het wijzigen van de overeenkomst, of op grond van wet- en regelgeving dienen door koper vergoed te worden.

Artikel 19. Aansprakelijkheid

  1. Indien verkoper aansprakelijk mocht zijn, is deze aansprakelijkheid beperkt tot hetgeen in deze bepaling is geregeld.
  2. Verkoper is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, ontstaan doordat verkoper is uitgegaan van door of namens de koper verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens.
  3. Indien koper verkoper toestaat of als koper verkoper verzoekt voertuigen te verplaatsen, zal verkoper niet aansprakelijk zijn voor schade voortvloeiend uit het verplaatsen van de voertuigen tenzij verkoper hiervoor verzekerd is.
  4. Indien verkoper aansprakelijk mocht zijn voor enigerlei schade, is die aansprakelijkheid beperkt tot maximaal eenmaal de factuur- waarde van de order, althans tot dat gedeelte van de order waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft.
  5. De aansprakelijkheid van verkoper is in ieder geval steeds beperkt tot het bedrag van de uitkering van zijn verzekeraar in voorkomend geval.
  6. De in dit artikel opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid gelden niet indien de schade te wijten is aan opzet of grove schuld van verkoper.
  7. Iedere andere vordering van schadevergoeding, op welke basis dan ook, is uitgesloten.

Artikel 20. Overmacht

  1. Verkoper is niet gehouden tot het nakomen van enige verplichting jegens de koper indien hij daartoe gehinderd wordt als gevolg van een omstandigheid die niet te wijten is aan schuld, en noch krachtens de wet, een rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt.
  2. Onder overmacht wordt in deze algemene voorwaarden verstaan – naast hetgeen daaromtrent in de wet en jurisprudentie wordt begrepen – alle van buiten komende oorzaken, voorzien of niet voorzien, waarop verkoper geen invloed kan uitoefenen, doch waardoor verkoper niet in staat is zijn verplichtingen na te komen; werkstakingen in het bedrijf van derden daaronder begrepen. Verkoper heeft ook het recht zich op overmacht te beroepen indien de omstandigheid die (verdere) nakoming van de overeenkomst verhindert, intreedt nadat verkoper zijn verbintenis had moeten nakomen.
  3. Verkoper kan gedurende de periode dat de overmacht voortduurt de verplichtingen uit de overeenkomst opschorten. Indien deze periode langer duurt dan twee maanden, is ieder der partijen gerechtigd de overeenkomst te ontbinden, zonder verplichting tot vergoeding van schade aan de andere partij.
  4. Voor zoveel verkoper ten tijde van het intreden van overmacht zijn verplichtingen uit de overeenkomst inmiddels gedeeltelijk is nagekomen of deze zal kunnen nakomen, en aan het nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte zelfstandige waarde toekomt, is verkoper gerechtigd om het reeds nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte separaat te factureren. De koper is gehouden deze factuur te voldoen als ware er sprake van een afzonderlijke overeenkomst.

Artikel 21. Onderhoudswerkzaamheden

  1. Indien overgekomen, zal verkoper onderhoud c.q. reparatie verrichten. De omvang van de onderhoudsverplichting strekt zich uit tot hetgeen expliciet door partijen is overeengekomen. Verkoper zal koper informeren over alle omstandigheden die van invloed kunnen zijn op (de beschikbaarheid) van het onderhoud.
  2. Koper is verplicht om eventuele gebreken, fouten of andere storingen schriftelijk te melden aan verkoper, waarna verkoper overeenkomstig zijn gebruikelijke procedures de gebreken zo spoedig mogelijk en naar zijn beste vermogen zal herstellen en/of verbeteringen aanbrengen. Indien wenselijk is verkoper gerechtigd om eerst tijdelijke oplossingen aan te brengen, waarna in overleg met koper een structurele oplossing bedacht en uitgevoerd kan worden.
  3. Koper is gehouden zijn medewerking op eerste verzoek te verlenen aan verkoper.

Artikel 22. Vervangen onderdelen

  1. Indien koper oude onderdelen wenst te behouden, dient zij dit voorafgaand aan de uitvoering van de overeenkomst aan verkoper te melden.
  2. Wanneer er een eventuele garantieclaim moet worden afgehandeld tussen verkoper en een garantiegever, zoals een fabrikant, producent of een importeur, dan kan verkoper weigeren de onderdelen af te geven.
  3. Voor zover koper niet, of niet tijdig, om de onderdelen heeft gevraagd, worden de vervangen onderdelen ook eigendom van verkoper. Koper kan hier geen recht op schadevergoeding aan ontlenen.

Artikel 23. Inruilauto

  1. De inruilauto is als deel van de overeenkomst door de koper aan de verkoper verkocht. Blijft de koper de inruilauto gebruiken en gaat deze in te kopen auto kapot of verloren voordat de auto aan de verkoper is geleverd, dan komt dit voor rekening en risico van de koper. Tot het tijdstip van levering aan de verkoper, blijft de koper eigenaar van de in te ruilen zaak en zijn alle kosten met inbegrip van de kosten van onderhoud, schade, verlies en waardevermindering voor zijn rekening. Verkoper is niet gebonden aan een overeengekomen inruilprijs als de feitelijke aflevering van de in te ruilen zaak op een later tijdstip valt dan de bij benadering aangegeven levertijd. In dat geval kan een tussen partijen vooraf afgesproken percentage als afschrijving op de inkoopprijs worden gehanteerd.
  2. Tenzij schriftelijk iets anders is afgesproken garandeert koper aan verkoper dat een in te ruilen zaak:
    • vrij is van rechten en aanspraken van derden;
    • dat ze in deugdelijke en verkeersveilige staat is;
    • dat met die zaak niet gemanipuleerd is, zoals bijvoorbeeld met betrekking tot de kilometrage.

Tenslotte garandeert koper met betrekking tot de in te ruilen zaak dat hij niet bekend is met andere feiten of omstandigheden waarvan hij weet (of had kunnen weten) dat deze van belang waren voor de verkoper.

  1. De in lid 2 vermelde garanties blijven staan nadat de zaak feitelijk is ingeruild bij de verkoper.
  2. Het in te ruilen voertuig dient bij de feitelijke levering voorzien te zijn van een geldig kentekenbewijs. Indien dat ontbreekt, behoudt verkoper zich het recht voor dat ze kosten bij de koper in rekening gaat brengen. Het gaat om de kostenposten waardevermindering en om te maken kosten voor een nieuw kentekenbewijs.

Artikel 24. Vervangend vervoer

  1. Verkoper kan, indien overeengekomen een leenauto voor de overeengekomen periode beschikbaar stellen aan koper. Koper verplicht zich de leenauto aan te nemen en dient zich te onthouden van ieder gebruik buiten de grenzen van de overeengekomen periode.
  2. De leenauto is en blijft te allen tijde eigendom van verkoper. Verkoper stelt de leenauto slechts aan koper ter beschikking voor de overeengekomen bruikleenperiode.
  3. Het staat verkoper te allen tijde vrij zich op zijn eigendomsrecht te beroepen en de leenauto op te eisen, indien daar uitsluitend naar opvatting van verkoper noodzaak toe is of de leenauto op enig moment voor eigen gebruik nodig heeft.
  4. Verkoper levert de leenauto af met volle tank voordat koper er gebruik van maakt. Koper dient de auto bij terugbrengen weer met volle tank in te leveren. Doet koper dit niet, dan is verkoper genoodzaakt € 25 kosten in rekening brengen, die verkoper vermeldt op de factuur.
  5. Het eigen risico voor personenwagens bedraagt standaard € 750,00 per schadegeval voor koper.
  6. De auto dient in dezelfde staat als bij ingebruikname teruggebracht te worden. Voor eventuele schoonmaakkosten (indien van toepassing) brengt verkoper € 25 in rekening. Roken is niet toegestaan, er wordt € 50,00 in rekening gebracht wanneer een reiniging en geurbehandeling nodig is.
  7. De administratiekosten bij bekeuringen bedragen € 10,00 per behandeling.
  8. In geen geval is verkoper aansprakelijk voor directe, indirecte, bijzondere schade of verliezen van persoonlijke goederen bij het gebruik van de leenauto.
  9. Koper is verplicht de leenauto deskundig en zorgvuldig te gebruiken, als een goed huisvader, overeenkomstig de verstrekte gebruiks- en onderhoudsvoorschriften. Koper dient de leenauto te allen tijde in goede staat houden.
  10. Indien koper de leenauto na het verstrijken van de bruikleenperiode niet ter beschikking heeft gesteld aan verkoper als gevolg van diefstal en/of verduistering en koper hiervan geen aangifte heeft gedaan, is koper in verzuim. In dit geval is koper tevens de dagwaarde van de niet-geretourneerde zaak aan verkoper verschuldigd.
  11. Koper zal de leenauto nimmer doorverhuren, vervreemden, bezwaren, verpanden of anderszins aan derden ter beschikking stellen.
  12. Indien de leenauto zonder bericht niet door koper wordt teruggebracht op het overeengekomen tijdstip zal bij justitie aangifte worden gedaan van verduistering. Dit laat haar eigen vorderingen tot onder meer vergoeding van schade onverlet.

Artikel 25. Hoofdelijke aansprakelijkheid opdrachtgevers

Als een overeenkomst aangaat met meerdere kopers, is ieder van hen hoofdelijk aansprakelijk voor de volledige bedragen die zij op grond van die overeenkomst aan verschuldigd zijn.

Artikel 26. Social media

Verkoper wenst geen valse ongewenste uitspraken over het bedrijf/werknemers tegen te komen op social media. Indien dit wel het geval is, dient koper deze binnen 24 uur na signaleren te verwijderen op straffe van een direct opeisbare boete van Є 500,00 per dag.

Artikel 27. Persoonsgegevens

De persoonsgegevens van koper die worden vermeld op de overeenkomst of de opdracht worden door verkoper verwerkt, mogelijk in de zin van de Wet Bescherming Persoonsgegevens/de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Aan de hand van deze verwerking kan verkoper:

  • de overeenkomst of de opdracht uitvoeren en zijn garantieverplichtingen jegens de koper nakomen;
  • koper een optimale service verlenen;
  • de autogegevens worden opgenomen in het tellerstandensysteem. In dit systeem worden afgelezen kilometerstanden geregistreerd om fraude met kilometertellers te voorkomen;
  • daarnaast kunnen de persoonsgegevens in geval van een gerechtvaardigd belang beschikbaar worden gesteld aan de vereniging INDI ten behoeve van het schonen van de persoonsgegevens.

Tegen verwerkingen van persoonsgegevens in de zin van de wet ten behoeve van direct mailing activiteiten wordt het eventueel door de koper bij verkoper aan te tekenen verzet gehonoreerd.

Artikel 28. Afwijkingen

Afwijkingen, waaronder begrepen aanvullingen dan wel uitbreidingen van deze algemene voorwaarden, zijn uitsluitend geldig indien deze door beide partijen schriftelijk zijn vastgelegd.

 Artikel 29. Toepasselijk recht en geschillen

  1. Op alle rechtsbetrekkingen waarbij verkoper partij is, is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing, ook indien aan een verbintenis geheel of gedeeltelijk in het buitenland uitvoering wordt gegeven of indien de bij de rechtsbetrekking betrokken partij aldaar woonplaats heeft. De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag wordt uitgesloten.
  2. De rechter in de directe omgeving van de vestigingsplaats van verkoper is bij uitsluiting bevoegd van geschillen kennis te nemen, tenzij de wet dwingend anders voorschrijft. Niettemin heeft verkoper het recht het geschil voor te leggen aan de volgens de wet bevoegde rechter.
  3. Partijen zullen eerst een beroep op de rechter doen nadat zij zich tot het uiterste hebben ingespannen een geschil in onderling overleg te beslechten.

 Artikel 30. Vindplaats en wijziging voorwaarden

  1. Van toepassing is steeds de laatste versie van deze algemene voorwaarden c.q. de versie zoals die gold ten tijde van de totstandkoming van de rechtsbetrekking met verkoper.
  2. De Nederlandse tekst van de algemene voorwaarden is steeds bepalend voor de uitleg daarvan.

 

Koper verklaart kennis genomen te hebben van bovengenoemde voorwaarden en hiermee akkoord te gaan.

 

Versie 01-2-2025